Αρχείο Διαγωνισμών

 
   
Στη σελίδα θα βρείτε καταχωρίσεις μαθητικών διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί.
 
  2008
 
 
1. Εκπαίδευση Για Όλα τα Παιδιά του Κόσμου! Τέλος στον Αποκλεισμό
Για πέμπτη συνεχή χρονιά η
ActionAid συντόνισε  για την Ελλάδα την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση. Στόχος της ετήσιας παγκόσμιας εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς να λάβουν άμεση δράση για την τεράστια παγκόσμια εκπαιδευτική κρίση. Η Παγκόσμια Εβδομάδα είναι μέρος της Παγκόσμια Εκστρατείας για την Εκπαίδευση που λαμβάνει μέρος σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου και ενώνει τις προσπάθειες δεκάδων οργανισμών και πολιτών που προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου να απολαμβάνουν δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση έως το 2015.
Περισσότερες Πληροφορίες:
www.actionaid.gr
email: globalactionweek_at_actionaid.org  ( αντικαταστήστε το _at_ με @)
 
2. Ο 12ος  συναρπαστικός διαγωνισμός ΛΥΣΙΑΣ  ανοίγει τις πύλες του!
   - Η αρχική φάση διεξήχθηι 1-18 Απριλίου 2008.
   - Η τελική 10 Μαΐου 2008 (προκρίνονται οι 250 πρώτοι νικητές κάθε τάξης).
Ο νέος δυναμικός συνδιοργανωτής  η INFO-QUEST προσφέρει πλούσια δώρα στους νικητές:
   - 8 laptops στους πρώτους νικητές κάθε τάξης (από Ε΄ Δημ. μέχρι Γ΄ Λυκ.) του 12ου ΛΥΣΙΑ.
   - 10 mp3 players στους πρώτους νικητές κάθε τάξης (από Γ΄ Δημ. μέχρι Γ΄ Λυκ.) του 2ου ΛΥΣΙΑ QUIZ.
Αν έχετε ήδη εγγραφεί, ισχύουν οι ίδιοι κωδικοί, αλλά επιβεβαιώστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ όλα τα στοιχεία σας (απαραίτητα τάξη, τηλ. επικοινωνίας και e-mail). Παίξτε στον Δοκιμαστικό Διαγωνισμό διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες και εξερευνήστε τον δικτυακό τόπο του ΛΥΣΙΑ.

Συνεχίζεται και ο καθημερινός διαγωνισμός, ο
2ος ΛΥΣΙΑΣ Quiz . Παίξτε κάθε βδομάδα προσπαθώντας να απαντήσετε στις ερωτήσεις του. Στον διαγωνισμό μπορούν να παίξουν μαθητές και μαθήτριες από Γ΄ Δημοτικού μέχρι Γ΄ Λυκείου!

 
3.

Διαγωνισμός  κινηματογραφικού  σεναρίου EUR-OCEANS 
Μαζί με την τάξη σας μπορούσατε να γράψτε ένα σενάριο για μια ταινία με θέμα :  "
Η αλλαγή του κλίματος και ο  αντίκτυπος των ανθρωπίνων  δραστηριοτήτων  στα θαλάσσια οικοσυστήματα".
Η καλύτερη ταινία θα κερδίσει  5000 €  αξίας  εκπαιδευτικό υλικό.
Εγγραφή γιμόταν on-line  στο  
www.eur-oceans.info  και   το σενάριο σας  θα στελνόταν στο EUR-OCEANS ενυδρείο της επιλογής σας μέχρι της 7 Απριλίου  (υπάρχει κατάλογος διαθέσιμος στον ιστοχώρο  EUR-OCEANS).
Ο διαγωνισμός απευθύνετο  σε όλες τις τάξεις των Ευρωπαϊκών σχολείων.
 
Περισσότερες πληροφορίες: concours_at_eur-oceans.info  ( αντικαταστήστε το _at με @)
 

4.

Διαγωνισμός FameLab
Το
FameLab είναι ένας πανελλαδικός διαγωνισμός που διοργάνωσε το British Council σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών στο ΑCS, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονταν δεκτές μέχρι 31/03/08. 
 

5.

Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πνευματικής & Ολυμπιακής Στέγης Δημητρίου  Βικέλα
Η Πνευματική και Ολυμπιακή Στέγη Δημητρίου Βικέλα συνδιοργάνωσε  με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Ημαθίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος με ελεύθερο θέμα.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται    σε μαθητές Γενικού Λυκείου και  ΤΕΕ/ΕΠΑΛ,
Καταληκτική ημερομηνία αποστολής : 31 Μαρτίου 2008
 

6.

Βραβεία Νεότητας 2007 για την Ανάπτυξη «Έμφαση στην Αφρική»
Νέοι ηλικίας από 16 έως 18 ετών από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. μπορούσαν  να υποβάλλουν συμμετοχή υπό τη μορφή αφίσας ή παρουσίασης πολυμέσων αναδεικνύοντας τα κυριότερα σημεία της επίπτωσης της περιβαλλοντικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες και με συγκεκριμένη εστίαση: Αφρική - Αειφόρος Ανάπτυξη.
 Τα θέματα για τις συμμετοχές είναι τρία:
- Αλλαγή Κλίματος
- Νερό και Ενέργεια
- Βιώσιμος Τουρισμός
Διαβάστε περισσότερα 
Η προθεσμία συμμετοχής έληξε  στις 31 Μαρτίου 2008.

Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και θα συμμετέχουν ειδικοί από τα 27 κράτη μέλη.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστοχώρο: http://www.dyp2007.org 

 

7.

Τρίτος εθνικός διαγωνισμός eTwinning! Για την αναγνώριση των καλύτερων συνεργασιών eTwinning από πλευράς ελληνικών σχολικών μονάδων για το έτος 2006-2007, η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning του Υπ.Ε.Π.Θ. διοργάνωσε  τον τρίτο eTwinning διαγωνισμό σε εθνικό επίπεδο!  Η περίοδος υποβολής των eTwinning συνεργασιών στον διαγωνισμό ήταν  από 21 Ιανουαρίου έως 22 Φεβρουαρίου 2008.   Για να λάβουν μέρος οι σχολικές μονάδες στον διαγωνισμό έπερεπε να έχουν ήδη συνάψει  συνεργασία με έτερο ευρωπαϊκό σχολείο και να έχουν υλοποιήσει κάποιο έργο στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής εντός του σχολικού έτους 2006-2007. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για το eTwinning έργο το οποίο θα συμμετείχε ήταν  να έχει υποβληθεί αίτηση για Ετικέτα Ποιότητας.  
Ο διαγωνισμός περιλελάμβανε και τις τρεις κατηγορίες βάσει εκπαιδευτικής βαθμίδας:

·       Νηπιαγωγείο - Δημοτικό (5-12)

·       Γυμνάσιο (13-15) και

·       ΓΕΛ & ΤΕΕ - ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ (16-19)

Η  ειδική τελετή βράβευσης θα γίνει την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008, στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 

8.

Ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας εκπαιδευτικών web sites ThinkQuest International 2008, ο οποίος διοργανώνεται από το Oracle Education Foundation, είναι ανοιχτός σε μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Οι ομάδες πρέπει να αποτελούνται από 3 έως 6 μαθητές, 9-19 ετών, και το δάσκαλο ή τον καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου.
Οι συμμετοχές αξιολογούνται μέσω μιας διαδικασίας δύο σταδίων η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση από εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια από διεθνή επιτροπή εκπαιδευτικών που αξιολογεί τα
sites με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και τελική ημερομηνία κατάθεσης των web sites 2 Απριλίου 2008.

Τα ολοκληρωμένα web sites δημοσιεύονται στη
ThinkQuest Library,  ώστε να είναι προσβάσιμα από όλ
ο τον κόσμο! Οι νικήτριες ομάδες θα ανακοινωθούν στις 29 Μαΐου 2008 και θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία ενώ θα ταξιδεύσουν και στο ThinkQuest Live, την εκδήλωση απονομής των βραβείων, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο San Francisco της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 30.000 μαθητές διεθνώς έχουν συμμετάσχει στο ThinkQuest από την έναρξή του το 1996. 

Για  περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους του Διαγωνισμού επισκεφθείτε το www.ThinkQuest.org
 

9.

Ευρωπαϊκό Βραβείο «Καρλομάγνος για Νέους»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (www.europarl.europa.eu) και η Ένωση για την απονομή του Βραβείου Καρλομάγνος (www.karlspreis.de) καλούσαν νέους ηλικίας 16 – 30 ετών από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό "Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία".
Το "Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία" απονέμεται σε δράσεις οι οποίες ενισχύουν την αμοιβαία κατανόηση, καλλιεργούν την ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ολοκλήρωσης, λειτουργούν ως υπόδειγμα για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και παρέχουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μία κοινότητα.
Παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να υποβληθούν στο διαγωνισμό είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων για νέους, ιδίως στον τομέα των τεχνών, του πολιτισμού ή του αθλητισμού, ανταλλαγές νέων ή διαδικτυακές δραστηριότητες με ευρωπαϊκή διάσταση. Εργασίες ή δημοσιεύσεις δεν είναι επιλέξιμες.
Η επίσημη έναρξη του διαγωνισμού έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2008.  Η προεπιλογή των καλύτερων ελληνικών προτάσεων θα γίνει κατά τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ στις αρχές Απριλίου θα επιλεγούν οι τρεις καλύτερες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι νικητές θα προσκληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τους επιδοθεί προσωπικά χρηματικό βραβείο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη διαδικασία του διαγωνισμού  παρέχονται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα (τηλ.210 3278911, κ.Ιωάννης Κοκκάλας, Αναπληρωτής Διευθυντής, κ. Γρηγόρης
Γιαννούτσος, Υπεύθυνος Τεκμηρίωσης) και από την ιστοσελίδα www.europarl.gr.
 

10.

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός  "Πρωτοπόροι Δάσκαλοι" 
Ο διαγωνισμός αυτός προσβλέπει στην ανάδειξη Ελλήνων εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και την καινοτομία ως αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας. Παράλληλα, μέσα από τον διαγωνισμό, προωθείται η διάχυση και ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η δημιουργία κοινοτήτων εκπαιδευτικών μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.
Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν αναπτύξει διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας προγράμματα λογισμικού όπως τα Word, Excel, PowerPoint, Movie Maker κ.λπ.
 
Κάποια ενδεικτικά κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι: η πρωτοτυπία και η ευρηματικότητα τόσο στο θέμα όσο και στις τεχνικές/τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν,  η συμμετοχή των μαθητών στην όλη διαδικασία, τα εμφανή αποτελέσματα και το πόσο βοήθησε τον τρόπο διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου που επιλέχθηκε.
Οι συμμετοχές θα αναρτηθούν στο e-yliko.gr αφού εγκριθούν από ομάδα εργασίας ορισμένη αρμοδίως.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 136259/Γ7/29-11-2007 προκήρυξης του διαγωνισμού και τα παραπάνω κριτήρια αξιολόγησης, ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα του Ελληνικού διαγωνισμού και παραθέτουμε τα έργα τους.

Οι τρεις νικητές του Ελληνικού διαγωνισμού έλαβαν συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων που διοργανώθηκε από τη Microsoft στο Ζάγκρεμπ από τις 5-8 Μαρτίου 2008, όπου και αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι πρωτοπόροι δάσκαλοι από ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, που υποστηρίζεται κάθε χρόνο από την UNESCO, οι Έλληνες εκπαιδευτικοίείχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες, πρακτικές και ιδέες με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, να συμμετέχουν σε συνεργατικές δραστηριότητες, καθώς και να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Μία από τις νικηφόρες ελληνικές συμμετοχές έλαβε πρώτη θέση στην κατηγορία Ευρω-πρωτοπορία.
Περισσότερα στη σελίδα μας Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων.

11.

20ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής 2007-08 
Ο 20ος ΠΔΠ διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από την ΕΠΥ και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Οικονομίας & Οικονομικών. Ο 20ος ΠΔΠ αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της UNESCO.
Οι μαθητές της Ελληνικών Δευτεροβάθμιων Σχολείων της ημεδαπής και του εξωτερικού μετέχουν στον ΠΔΠ αρχικά μέσω Διαδικτύου. Για να μετάσχουν έπρεπε να εγγραφούν μέχρι τέλους Ιανουαρίου στο
www.pdp.gr
Από την τελική φάση του ΠΔΠ θα συγκροτηθούν: Η Εθνική Ολυμπιακή ομάδα, η Εθνική ομάδα Βαλκανικού Διαγωνισμού και η Βαλκανική ομάδα νέων.

Οι μαθητές που διακρίνονται, εκτός από τις επίσημες βραβεύσεις λαμβάνουν και ειδικά δώρα από τους χορηγούς του διαγωνισμού. Επιπλέον οι μαθητές που λαμβάνουν διεθνείς διακρίσεις εισάγονται εκτός της διαδικασίας των Γενικών Εξετάσεων στη Σχολή της προτίμησής τους.

Κανονισμοί του Διαγωνισμού 
 

12.

1ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος – Wizards of Science, πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τον Απρίλιο 2008.  

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκπαιδευτικοί και νέοι επιστήμονες καλούνται να «μαγέψουν» παιδιά ηλικίας 12 έως 16 ετών με τα επιστημονικά τους πειράματα. Δε χρειάζεται μια πρωτότυπη ιδέα. Απλά μια πρωτότυπη παρουσίαση. Οι πέντε καλύτερες συμμετοχές θα αποσπάσουν χρηματικά βραβεία των 1.500€.  

 

Διοργάνωση CAID,  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου

 

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http:// www.caid.gr 
 

13.

Διαγωνισμός Safer Internet Day 2008
Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που έλαβε χώρα για πέμπτη συνεχή χρονιά στις 12 Φεβρουαρίου του 2008, ο Ελληνικός Κόμβος «Safer Internet» κάλεσε  παιδιά και νέους να εκφράσουν δημιουργικά τις ιδέες και απόψεις τους μέσα από ένα πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποτελεί ευκαιρία να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους νέους από παράνομο και επιβλαβές υλικό που βρίσκεται στο Διαδίκτυο, αλλά και να κάνουμε απολογισμό των πεπραγμένων για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο. Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου οργανώνεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κόμβων Insafe και τελεί υπό την αιγίδα της επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ.

Με αφορμή την περυσινή επιτυχία δύο ελληνικών σχολείων τα οποία έλαβαν ισάριθμα βραβεία (από τα τέσσερα συνολικά) στο Διαγωνισμό Safer Internet Day 2007, ελπίζαμε και ειχαμε και φετος ανάλογες βραβεύσεις. Βραβευτηκαν τρια ελληνικα σχολεία σε σύνολο έξι Πανευρωπαϊκων  βραβείων Περισσότερα...
 

14.

«20ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες έτους 2008»
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν  να εντοπίσει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., τις συνδεδεμένες χώρες, αλλά και τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, και την Κορέα. Πιο συγκεκριμένα, στο 19ο Διαγωνισμό που  πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας το Σεπτέμβριο του 2007, συμμετείχαν Νέοι Επιστήμονες από 32 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν συνολικά 80 εκθέματα. 
Όσοι επιθυμούσαν  να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ΄ππρεπε  να υποβάλουν εργασία ατομική ή ομαδική (συνεργασία όχι περισσότερων των 2 ή 3 μελών).
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούσαν να υποβάλλουν υποψηφιότητα στο διαγωνισμό  έπρεπε  να αποστείλουν έως τις 10 Δεκεμβρίου 2007, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΕΠΘ, γραπτό δοκίμιο με την πρότασή τους. Θα γίνει προεπιλογή έως 15 γραπτών προτάσεων, οι οποίες θα προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης.
 

15.

Διαγωνισµός με  θέµα την πνευµατική ιδιοκτησία:«Προστάτευσέ το: Γίνε δηµιουργός, νιώσε δηµιουργός, προστάτευσε το έργο σου και το έργο των άλλων»
Οι µαθητές της Στ΄ τάξης  Δηµοτικού όλων των σχολείων της ελληνικής επικράτειας µπορούσαν  να συµµετάσχουν στο διαγωνισµό µε ατοµικές ή οµαδικές εργασίες. Οι εργασίες έπρεπε να αποσταλούν από τους διευθυντές των σχολείων µαζί µε την επισυναπτόμενη φόρµα συµµετοχής  µέχρι 17 Μαρτίου 2008 ταχυδροµικά στη διεύθυνση: Οργανισµός Πνευµατικής Ιδιοκτησίας, Μετσόβου 5,  106 82
Αθήνα  (υπόψη κας Μ. Παπαδοπούλου) µε την ένδειξη «Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισµός για την Πνευµατική  Ιδιοκτησία- Α/θµια Εκπ/ση».

2007
 

1.

Διαγωνισμός  «Μαζί στη διαφορετικότητα»
Την 3η Σεπτεμβρίου το European Schoolnet ξεκίνησε , σε συνεργασία με το Μουσείο της Ευρώπης , το σχολικό διαγωνισμό «50 Χρόνια Μαζί στη Διαφορετικότητα»,με σκοπό να εμπλουτίσει  τις γνώσεις των μαθητών για τις ευρωπαϊκές πολιτισμικές αξίες και τα ορόσημα στην πορεία της Ενωμένης Ευρώπης. Ο διαγωνισμός σκοπεύει να ενισχύσει την καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής Συνείδησης μέσα από τη σχολική εκπαίδευση , τη χρονιά που η Ευρώπη  γιορτάζει την 50η της επέτειο - 50 χρόνια ενότητας στη διαφορετικότητα.
Περισσότερες πληροφορίες 

 

2.

Διαγωνισμός  για τα βραβεία eLearning.
Το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (EUN), με την υποστήριξη 28 ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας, οργάνωσε  για έβδομη χρονιά το διαγωνισμό για τα βραβεία eLearning. Η Δικτυακή Πύλη eLearning δέχόταν  υποβολή συμμετοχών που αποτελούσαν χαρακτηριστικά δείγματα καλής χρήσης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Το θέμα φέτος είναι «Το σχολείο του μέλλοντος τώρα».
Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθηθεί η χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των σχολείων. Όλες οι συμμετοχές θα αναδειχθούν σε μια γκαλερί στη πύλη eLearning.
Για να είναι επιλέξιμες για τα βραβεία eLearning, οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν από τα σχολεία ή τους εκπαιδευτικούς των κρατών μελών της ΕΕ, των χωρών που έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ καθώς επίσης και της Ελβετίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας και του Ισραήλ.
Βραβεία απονέμονται σε διάφορες κατηγορίες που δίνουν έμφαση στην καλύτερη πρακτική στη χρήση των ΤΠΕ και συγκεκριμένα στα θέματα : Το σχολείο του μέλλοντος, το ηλεκτρονικά ασφαλές σχολείο, η προώθηση του ψηφιακού
αλφαβητισμού, η δημιουργικότητα (τέχνες), οι ξένες γλώσσες, η βιωσιμότητα (περιβάλλον), τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες και η τεχνολογία, η κοινωνική δικτύωση για τη συνεργατική μάθηση. Λεπτομερής κατάλογος είναι διαθέσιμος στην πύλη βραβείων eLearning http://elearningawards.eun.org.
Όπως και τα προηγούμενα έτη οι συμμετοχές κρίνινται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και η παρουσίαση και απονομή των βραβείων έγινε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες.


 

3.

«Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης» Εθνικός eTwinning διαγωνισμός δημιουργίας και έκφρασης
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επιτυχημένη τριετία του eTwinning. Είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν συμμετοχή μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους από εγγεγραμμένες ελληνικές σχολικές μονάδες στο eTwinning ή από ελληνικές σχολικές μονάδες που υλοποιούν μια eTwinning συνεργασία.   
Οι νεότεροι μαθητές μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με ζωγραφιές και σχέδια που θα εκφράζουν την άποψή τους για τη σημασία της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούσαν να παρουσιάσουν μικρής διάρκειας ψηφιακά βίντεο πάνω στο ίδιο θέμα. 
Δείτε την αφίσα του διαγωνισμού από εδώ και το σχετικό Δελτίο Τύπου από εδώ.

Οι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία θα προσκληθούν στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2008, για να παραστούν στην τελετή απονομής του διαγωνισμού, η οποία θα συμπέσει με την απονομή για τα 3α εθνικά βραβεία eTwinning. Τα βραβεία των πρώτων νικητών ανά κατηγορία είναι διαδραστικοί φορητοί πίνακες για τη σχολική μονάδα.
Οι νικητές του διαγωνισμού
 

4.

Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2008
Μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου 2007, τα σχολεία μπορούσαν να υποβάλλουν online συμμετοχές για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2008. Οι φιναλίστ ανκοινώθηκαν  τον Ιανουάριο 2008 και θα προσκληθούν να παρευρεθούν σε μία τελετή απονομής βραβείων. Ο στόχος του διαγωνισμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων eTwinning είναι να αναδείξει την καλύτερη πρακτική στα σχολικά έργα  συνεργασίας όπου χρησιμοποιούνται οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

 

5.

"Juvenes Translatores - Διαγωνισμός Νέων Μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής"  
Στις 4 Οκτωβρίου 2007, δεκαεφτάχρονοι νέοι και νέες μπορούσαν να συμμετέχουν σε διαγωνισμό μετάφρασης, ο οποίος θα διεξάγετο ταυτόχρονα και στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Οι μαθητές κλήθηκαν να μεταφράσουν ένα κείμενο, επιλέγοντας την γλώσσα στην οποία έχει συνταχθεί και την γλώσσα προς την οποία θα το μεταφράσουν: οι γλώσσες επιλογής είναι και οι 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Τα σχολεία θα φροντίσουν επί τόπου για τον διαγωνισμό.
Οι μεταφράσεις τέθηκαν στην κρίση επαγγελματιών μεταφραστών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιλέγησαν οι 27 καλύτεροι νέοι εκκολαπτόμενοι μεταφραστές, ένας από κάθε χώρα μέλος, στους οποίους  απονεμήθηκε ένα δίπλωμα, επί πλέον κέρδισαν ένα διήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες, ο καθένας συνοδευόμενος από έναν ενήλικα. Στο ταξίδι αυτό, οι νικητές εκπροσωπούν το σχολείο τους σε τελετή στην οποία παρεβρέθη ο κύριος Leonard Orban, Επίτροπος αρμόδιος για την πολυγλωσσία.
Πληροφορίες στη διεύθυνση: europa.eu/languages/el/document/96

 

6.

"Η Ενέργεια είναι το μέλλον μας" - Πανευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός

Πρόκειται για ένα σχέδιο που οργανώθηκε για να βοηθήσει Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και μαθητές να σκεφτούν διαφορετικά για το μέλλον της ενέργειας, πως τη χρησιμοποιούμε και πως μπορούμε να την εξοικονομήσουμε, για τις ενεργειακές απαιτήσεις των προϊόντων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αλλά και για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Μια συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτελείται από ένα πόστερ, ένα σλόγκαν και ένα κείμενο στα Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά. Το κείμενο θα πρέπει να περιγράφει το μήνυμα, και του πόστερ και του σλόγκαν. Οι συμμετοχές κρίνονται σύμφωνα με τις τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες, Γυμνασίων και Λυκείων:

- 12 ετών και κάτω
- 13-14 ετών
- 15-16 ετών
- 17+ ετών
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ; Μαζί με τους συντονιστές τους εκπαιδευτικούς, οι τρεις κορυφαίοι νικητές από κάθε κατηγορία (συνολικά 12 μαθητές) επιβραβεύονται με ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, για να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής του "Η Ενέργεια είναι το μέλλον μας". Η τελετή σχεδιάστηκε να διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2007. Επιπρόσθετα, ο πρώτος νικητής μαθητής από κάθε κατηγορία βραβεύτηκε με ένα iPOD και μια συσκευή που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια.
Πληροφορίες στη διεύθυνση:
www.futurenergia.org/ww/el/pub/futurenergia/homepage.htm

 

7.

17ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) διοργανώσε τον 17ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής, στις 21 Απριλίου 2007, ημέρα Σάββατο και ώρα 9:30. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων της χώρας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Γριβαίων 6, Τ.Κ. 106 80 Αθήνα, τηλ.: 210-36.35.701, Fax : 210-36.10.690, e - mail :
eef_at_otenet.gr (αντικαταστήστε το "at" με "@")
Πληροφορίες και παλαιά θέματα των Πανελληνίων Διαγωνισμών Φυσικής και των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής υπάρχουν στο δικτυακό τόπο: http://micro-kosmow.uoa/gr
 

8.

11ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός μέσω Internet "Λυσίας 2007"
Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, η OTEnet, η Microsoft Hellas και η Hewlett Packard με τη συνεργασία της OTE Academy, του Ιδρύματος Λαμπράκη, της Ε.Π.Υ., της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια καθώς και εκπαιδευτικών απ' όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης διοργάνωσαν τον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό μέσω Internet "Λυσίας 2007". Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Δυνατότητα συμμετοχής στο ΛΥΣΙΑ είχαν  όλοι οι μαθητές της Ε΄και Στ΄Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις στη χρήση των υπολογιστών. Οι διαγωνιζόμενοι πληροφορούνται τους όρους από τον δικτυακό τόπο του ΛΥΣΙΑ
(www.lysias.gr), τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τα σχολεία τους.
Ιστοσελίδα διαγωνισμού :
www.lysias.gr

 

9.

Διεθνής Διαγωνισμός ThinkQuest International 2007
Τ
ο ThinkQuest είναι ένας διεθνής διαγωνισμός δημιουργίας εκπαιδευτικών web sites, ο οποίος διοργανώνεται από το Oracle Education Foundation. Ομάδες 3-6 μαθητών, από 9-19 ετών, καλούνται να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά web sites τα οποία, μετά την ολοκλήρωσή τους, δημοσιεύονται στη ThinkQuest Library, ενώ οι κορυφαίες ομάδες κάθε κατηγορίας λαμβάνουν σημαντικά βραβεία και συμμετέχουν στο ThinkQuest Live στο San Francisco. Περισσότεροι από 30.000 μαθητές διεθνώς έχουν συμμετάσχει στο ThinkQuest από την έναρξή του το 1996, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας και της μάθησης, ανεξαρτήτως συνόρων, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

Περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
www.ThinkQuest.org

 

10.

Διαγωνισμός της ελληνικής Γαλλοφωνίας 2007 με θέμα : «Τα γαλλικά, μια γλώσσα στην υπηρεσία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας : οι λέξεις που μεταναστεύουν»  
Το 2007, στο πλαίσιο του καταστατικού χάρτη που υπογράφτηκε στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την πολιτιστική ποικιλομορφία, στον οποίο αποτελεί μέγιστη έκφραση η γλωσσική ποικιλία, το θέμα του διαγωνισμού αφιερώνεται στις «λέξεις που μεταναστεύουν».
Προτείνονται σαν αφετηρία για ποικιλόμορφες παιδαγωγικές δραστηριότητες, 10 λέξεις που επελέγησαν από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού ως υπόβαθρο για τις δραστηριότητες της εβδομάδας της γαλλικής γλώσσας και της γαλλοφωνίας.
Αυτές οι λέξεις δεν έχουν επιλεγεί για τη χρησιμότητά τους ή τη παιδαγωγική τους αποδοτικότητα. Εννιά από αυτές προέρχονται από άλλες γλώσσες, μέσα στις οποίες και τα ελληνικά. Η ένατη λέξη, «passe-partout», συναντάται και στα ιταλικά, στα γερμανικά, στα ρώσικα, στα ουγγρικά, στα αγγλικά, στα τούρκικα, στα πολωνικά και στα ελληνικά. Αυτή η επιλογή υπογραμμίζει τη θέληση να παρουσιαστεί η γαλλική γλώσσα στην καθημερινότητά της. Η ιδέα είναι να προωθηθεί η αναγνώριση της κοινής γλώσσας σαν εσωτερική ποικιλία, σαν ιστορική δομή και σαν δυναμισμός κι όχι ως φύση.
Πληροφορίες: κα Ελένη ΜΠΕΙ στο 210 33 98 671, ή κ. Jean MAIFFREDY στο 210 33 98 656
e-mail:
francophonie_at_ifa.gr(αντικαταστήστε το "at" με "@")
 

11.

21ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας - Ολυμπιάδα Χημείας  
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) προκήρυξε  τον 21ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (Π.Μ.Δ.Χ.) στις 10 Μαρτίου 2007, ημέρα Σάββατο και ώρα 8.30 π.μ .
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές της Β΄ και της Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και του Β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε., δημοσίων και ιδιωτικών, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή και οποιουδήποτε άλλου μαθητή επιθυμεί να λάβει μέρος σε αυτόν. Πληροφορίες : Ένωση Ελλήνων Χημικών, τηλ. 210-38.21.524, 210-38.29.266, Fax : 210-38.33.597,
e-mail :
info_at_eex.gr (αντικαταστήστε το "at" με "@")
 

12.

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός "Πρωτοπόροι Δάσκαλοι"
Ο διαγωνισμός αυτός προσβλέπει στην ανάδειξη Ελλήνων εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και την καινοτομία ως αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας. Παράλληλα, μέσα από τον διαγωνισμό, προωθείται η διάχυση και ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η δημιουργία κοινοτήτων εκπαιδευτικών μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.
Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν αναπτύξει διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας προγράμματα λογισμικού όπως τα Word, Excel, PowerPoint, Movie Maker κ.λπ.
Οι τρεις νικητές του Ελληνικού διαγωνισμού συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων που διοργανώθηκε από τη Microsoft στο Παρίσι στις 29-30 Μαρτίου 2007, όπου και αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι πρωτοπόροι δάσκαλοι από ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες, πρακτικές και ιδέες με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, καθώς και να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περσινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, μία από τις ελληνικές υποψηφιότητες διακρίθηκε μεταξύ των νικητών του διαγωνισμού σε σύνολο 70 συμμετοχών από 25 χώρες. Η ελληνική νικήτρια συμμετοχή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κ. Χρυσάνθη Παλάζη, φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Σερρών, και αφορούσε στην ενημέρωση των μαθητών και των οικογενειών τους για την γρίπη των πτηνών.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.microsoft.com/hellas/education/pil/innovativeTeachers.mspx.

 

13.

Διαγωνισμός SAFER INTERNET DAY 2007 - ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η 6η Φεβρουαρίου 2007 είναι η Ημέρα για Ασφαλέστερο Διαδίκτυο (Safer Internet Day, SID). Βρείτε ένα σχολείο συνεργάτη, διαλέξτε ένα θέμα εργασίας από τα προτεινόμενα ("Η δύναμη της εικόνας", "e- privacy - Προστασία προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο", "netiquette - Δεοντολογία διαδικτύου") και εργαστείτε από κοινού για να προετοιμάσετε τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό.
Δημιουργήστε μία αφίσα, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, ένα βίντεο - κλιπ, ή άλλο ενημερωτικό υλικό σχετικό με τη δεοντολογικά ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, εστιάζοντας στο επιλεγμένο θέμα. Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό αποστέλλονταν στο ιστολόγιο (blog) του διαγωνισμού από 1 έως 4 Φεβρουαρίου 2007. Από τις 6 ως και τις 13 Φεβρουαρίου το ιστολόγιο των συμμετοχών ήταν ανοικτό για σχόλια, ενώ μετά το κλείσιμο ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού. Δόθηκαν συνολικά τέσσερα βραβεία, ένα για κάθε θέμα εργασίας και ένα για την περισσότερο καινοτόμο συμμετοχή.

Εγκύκλιος του διαγωνισμού  

Βοηθητική Παρουσίαση

Περισσότερα...

Στο διαγωνισμό σχολείων που διοργανώνει από κοινού το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου Insafe με το Δίκτυο e-Twinning (Δίκτυο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων την Ευρώπης χρησιμοποιώντας τις TΠΕ), 30 Ελληνικά σχολεία από την επικράτεια δήλωσαν συμμετοχή, εκτοξεύοντας τη χώρα μας με διαφορά στην πρώτη θέση συμμετοχών! Ο διαγωνισμός υλοποιείται στο πλαίσιο του τέταρτου εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, στις 6 Φεβρουαρίου 2007, με συμμετοχές από 200 σχολεία στην Ευρώπη. Κάθε Ελληνικό σχολείο επέλεξε έναν συνεργάτη του σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με στόχο τη δημιουργία έργων που επικεντρώνονται γύρω από τρεις θεματικές και που αφορούν την ασφαλή χρήση του διαδικτύου:
e-privacy: Προστασία της προσωπικής ζωής
Netiquette: δεοντολογία του διαδικτύου
Power of image: Πώς μπορούμε να μοιραζόμαστε με ασφάλεια φωτογραφίες μέσω του διαδικτύου.
Τέσσερις συνεργασίες σχολείων επιλέγονται και ανακηρύσσονται νικητές του διαγωνισμού στις 6 Φεβρουαρίου 2007! Κάθε σχολείο θα πάρει 1.500 Ευρώ για αγορά εξοπλισμού. Περισσότερες από 40 χώρες θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου «Safer Internet Day», που και φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κυρίας Viviane Reding. Παράλληλα με το διαγωνισμό σχολείων, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο ιστοχώρος www.saferinternet.gr διοργανώνει δύο εθνικούς διαγωνισμούς για παιδιά και νέους έως 18 ετών
 

14.

«Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2007 -Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας»
Η
Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων προκήρυξε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας 2007 για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, που διεξήχθη το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 9.30 π.μ. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σε κατά τόπους Γενικά Λύκεια ή Γυμνάσια, που θα ορίστηκαν από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δ.Ε. και θα διήρκεσε τρεις (3) ώρες. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές καλούνταν να δηλώσουν συμμετοχή στο Λύκειό τους μέχρι την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2007.
Περισσότερες πληροφορίες :
Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, Έβρου 94-96, Αθήνα, Τηλέφωνο & Fax : 210-52.24. 632

ιστοσελίδα διαγωνισμού: www.pev.gr/olympiada/
 

15.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» προκήρυξε τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με θέμα: «Ελευθέριος Βενιζέλος και αποκατάσταση προσφύγων».
Ο διαγωνισμός απευθύνονταν στους μαθητές της Γ΄τάξης των Γυμνασίων όλης της χώρας. Οι μαθητές καλούνταν να αναδείξουν το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα κατά την περίοδο 1922-1923, καθώς και να εκτιμήσουν το έργο της κυβέρνησης Βενιζέλου (1928-1932).
Τα κείμενα των δοκιμίων, τα οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τις 2000 λέξεις, γράφτηκαν εκτός ωρών διδασκαλίας και  κατατέθηκαν είτε σε χειρόγραφη μορφή είτε γραμμένα στον υπολογιστή, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστα. Οι εργασίες ήταν ατομικές.
Στους μαθητές που διακρίθηκαν για το συγγραφικό τους έργο απονεμήθηκαν έπαθλα σε ειδική τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά τον Μάρτιο του 2007
Πληροφορίες : 28210-56008, 28210-51555 και στο Fax : 28210-56009
e-mail : info_at venizelos-foundation.gr (αντικαταστήστε το "at" με "@")

Ιστοσελίδα διαγωνισμού: http://www.venizelos-foundation.gr/eldocs/news.jsp?id=169
 

16.

19ος Πανελληνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής
Η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ), σε συνεργασία με τμήματα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ελληνικών Πανεπιστημίων και τμημάτων Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Α-ΤΕΙ διοργάνωσαν τον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής. Ο διαγωνισμός αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κατ' έτος υπό την αιγίδα της UNESCO.
Η προθεσμία εγγραφής ήταν η Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007
Πληροφορίες: ΕΠΥ, τηλ. 210-3300999, 210-3301307
e-mail: info_at_pdp.gr (αντικαταστήστε το "at" με "@")

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: contest.csd.auth.gr/pdp/


 
 

2006

1. 67ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός (Π.Μ.Δ.),«Ο ΘΑΛΗΣ», στα Μαθηματικά
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργάνωσε τον 67o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (Π. Μ. Δ.), «Ο ΘΑΛΗΣ» , στα Μαθηματικά, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 9.00 π.μ.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων, όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων, των Τ.Ε.Ε., και των ΕΠΑ.Λ. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων υποβλήθηκαν στο σχολείο που φοιτούν, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2006, και διαβιβάστηκαν στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Δ.Ε. όπου ανήκουν.
Οι διακριθέντες μαθητές του διαγωνισμού «Ο ΘΑΛΗΣ» κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον επόμενο διαγωνισμό «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», που διεξήχθη στις 20 Ιανουαρίου 2007. Στη συνέχεια οι διακριθέντες στον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ» έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στις 24 Φεβρουαρίου 2007, προκειμένου να επιλεγεί η εθνική ομάδα που θα λάβει μέρος στην 24 η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ρόδος, Μάιος 2007), στην 11η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Βουλγαρία, Ιούνιος 2007) και στην 48η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Βιετνάμ, Ιούλιος 2007).
Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό ήταν προαιρετική.
Περισσότερες πληροφορίες: Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34, 10679 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-36.16.532, 210-36.17.784
Φαξ:
210-36.41.025,

Ιστοσελίδα :
www.hms.gr
 
2. Μαθητικός Διαγωνισμός με την ευκαιρία της επετείου ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα διοργάνωασαν Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με την ευκαιρία της επετείου των 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο διαγωνισμός απευθύνονταν σε μαθητές Β΄Τάξης Γενικού Λυκείου και η συμμετοχή τους ήταν προαιρετική. Οι μαθητές  εργάστηκαν εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου.
Ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας όρισε εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ02, ο οποίος αξιολόγησε τα γραπτά και θα επέλεξε το καλύτερο, το οποίο εστάλη στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2006.
Ως βραβείο για τους νικητές του διαγωνισμού ορίζεται ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο επίσκεψης σε Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κοινοβούλιο).
Βραβεία απονεμήθηκαν σε όλους τους μαθητές με την καλύτερη εργασία από κάθε Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης. Επίσης, κατόπιν κληρώσεως βραβεύτηκαν μαθητές που εκπόνησαν τις δεύτερες καλύτερες εργασίες από κάθε Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης καθώς και συνοδοί-εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 που ανέλαβαν τη διόρθωση των γραπτών στις σχολικές μονάδες.

 
3.

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός eLearning Awards 2006
Στόχος του διαγωνισμού είναι η προαγωγή της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και η ενθάρρυνση των σχολικών συνεργασιών. Οι πρώτες 100 συμμετοχές θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο του διαγωνισμού, ως παράδειγμα καλής πρακτικής. Οι νικητές ανακοινώθηκαν σε τελετή που έγινε στο Βέλγιο το Δεκέμβριο του 2006.
Συμμετοχές γίνονταν δεκτές μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2006 μέσω του δικτυακού τόπου
http://elearningawards.eun.org

 

4.

Βραβεία ΑΛΦΑ Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο
Ο σκοπός των βραβείων AΞΙΑ (A.C.S.I.A.), είναι να αναγνωριστούν επίσημα νέοι και παιδιά, ομάδες και οργανώσεις των οποίων οι ενέργειες και οι προσπάθειες συμβάλλουν για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο από την Ελλάδα. Οι υποψήφιοι μπορούν να προέρχονται από Ιδιωτικό ή Δημόσιο σχολείο, από αθλητική ή άλλη ομάδα, πρόσκοποι κλπ, μεμονωμένες ομάδες παιδιών που θέλουν τους να προβάλουν τις ιδέες ή τις δράσεις τους καθώς και ατομικές παρουσιάσεις.
Τα βραβεία απονέμονται στους νέους - παιδιά στους ακόλουθους τομείς:
1. Τεχνολογία ( προτάσεις - ιδέες )
- Α' Κατηγορία (φίλτρα - ασφάλεια - προστασία)
- Β' Κατηγορία (νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες - προϊόντα)
2. Καινοτόμος ενέργεια υποστήριξης της Δράσης Ασφαλούς Διαδικτύου
3. Καλύτερος διαδικτυακός τόπος για τα παιδιά γύρω από την ενημέρωση για ασφαλή πλοήγηση: Ασφάλεια - ενημέρωση από παιδιά προς παιδιά
4. Πιο ελκυστικός παιδικός διαδικτυακός τόπος (γενικό θέμα)
Επίσης, θα απονεμηθούν δύο τιμητικές διακρίσεις για καινοτόμες δράσεις προώθησης και προβολής ασφαλέστερου διαδικτύου (τραγούδια, θεατρικά, αφίσες, δρώμενα, εκδηλώσεις, κλπ).
Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην τελετή επιβραβεύσεων A.C.S.I.A. awards την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2006 στο Κυβερνείο Θεσσαλονίκης.
Τηλ. επικοινωνίας: (+30) 2310.226.426 ή e-mail: info_at_ saferinternet.gr
(αντικαταστήστε το "at" με "@")

Iστοσελίδα του διαγωνισμού : www.saferinternet.gr/Default.aspx?PageContentID=141&tabid=120
 

5.

Βραβείο Νεότητας 2006 για την Ανάπτυξη-Έμφαση στην Αφρική
Η Ε.Ε. εξήγγειλε νέο διαγωνισμό "Βραβείο Νεότητας για την Ανάπτυξη Έμφαση στην Αφρική", ανοικτό για μαθητές Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί στην αναπτυξιακή συνεργασία στην Αφρική. Τον Οκτώβριο του 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μία νέα "Στρατηγική για την Αφρική", με μία αποφασιστική δέσμευση να κάνει "περισσότερα, καλύτερα και ταχύτερα". Η εστίαση για το διαγωνισμό 2006 είναι η Αφρική.
Τα θέματα για τις συμμετοχές είναι τρία: Εκπαίδευση στην Αφρική, Υγεία στην Αφρική και Περιβάλλον. Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ένα από αυτά ή να τα συνδυάσουν.
Οι εθνικοί νικητές και επιλαχόντες κάθε χώρας προσκλήθηκαν στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση "Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης". Επιπλέον, οι νικητές μαθητές και οι καθηγητές τους προσκλήθηκαν να συνοδεύσουν τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, σε μία Αφρικανική χώρα.
Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου 2006.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού:
www.dyp2006.org/ww/el/pub/dev_youth_prize/info.htm

 

6.

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός FOOD 4U
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, στο πλαίσιο της 2ης εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη σημασία της σωστής και υγιεινούς διατροφής "FOOD 4U", προκήρυξε διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 15 Ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Διαγωνισμός αφορούσε στην παραγωγή ενός "βίντεο σποτ" για τηλεοπτική χρήση.
Οι συμμετοχές εστάλησαν με ταχυδρομική συστημένη επιστολή στην Ιταλική εταιρεία που διοργάνωσε το διαγωνισμό μέχρι τις 16 Ιουνίου 2006.
Περισσότερες πληροφορίες: Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών, τηλ: 2103813229, 6945156752
Ιστοσελίδα διαγωνισμού (στα Αγγλικά):
www.food-4u.it/inglese.htm

 

7.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων 220 Kb
H «Επιτροπή για την ευαισθητοποίηση των νέων» του Τοπικού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για θέματα που σχετίζονται με την προσφυγική ιδιότητα, προκήρυξε Πανελλήνιο Διαγωνισμό μεταξύ των μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, της Α΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου και της Α΄ τάξης του Α΄ κύκλου των ΤΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουνίου).
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν προαιρετική. Οι εργασίες των μαθητών μπορούσαν να έχουν τη μορφή γραπτού δοκιμίου (600- 800 λέξεις), φωτογραφίας ή διαφημιστικού μηνύματος.
Η προθεσμία αποστολής των συμμετοχών στη Δ/νση Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης του ΥπΕΠΘ έληξε την 22α Μαίου 2006.
Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Ενημέρωσης Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ, Ταϋγέτου 23, Π. Ψυχικό, Αθήνα 15452
Τηλέφωνο: 2106796462-3
Φαξ: 2106756800
Εmail: kehayioy_at_unhcr.org, nanou_at_unhcr.org
(αντικαταστήστε το "at" με "@")
Ιστοσελίδα Υ.Α.: www.unhcr.org(Αγγλικά), www.unhcr.gr(Ελληνικά)
 

8. Πανελλήνιος σχολικός διαγωνισμός στo πλαίσιo του Προγράμματος:Ανοιξη της Ευρώπης 2006  

Η χώρα μας συμμετείχε και το 2006 στο πρόγραμμα «Άνοιξη της Ευρώπης», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει τους νέους σε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Το θέμα της «Άνοιξης της Ευρώπης 2006» είναι το «Συζητώντας το μέλλον μας» με το οποίο επιδιώκεται να δοθεί έμφαση στην έκφραση των προβληματισμών των νέων ανθρώπων και στη διενέργεια εποικοδομητικού διαλόγου με προσωπικότητες και ειδικούς επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.
Υποστηρικτικό υλικό και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τον πανελλήνιο διαγωνισμό διατίθενται στον ιστοχώρο της Άνοιξης
της Ευρώπης http://www.springday2006.org/
Πληροφορίες: Γραφείο Καινοτομιών, τηλέφωνο: 210 32.39.375
Fax: 210 32.24.249
e-mail: t05kain_at_ypepth.gr
(αντικαταστήστε το "at" με "@")
 
9. Παράταση υποβολής αιτήσεων για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδας
Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδας με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος: Απόστολος της Ελλάδας, Απόστολος της Ευρώπης», παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2006
.
 

10.

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες Μουσικής, Χορού, Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου, Ζωγραφικής
Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος διοργανώνει τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες για στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( Γυμνάσια, Λύκεια και Τ.Ε.Ε.) στις κατηγορίες:
α. Μουσικής
β. Χορού
γ. Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου
δ. Ζωγραφικής
 

11.

10ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet "Λυσίας 2006"
Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, η OTEnet, η Microsoft Hellas και η Hewlett Packard με τη συνεργασία της OTE Academy, του Ιδρύματος Λαμπράκη, της Ε.Π.Υ., της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια καθώς και εκπαιδευτικών απ' όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης διοργάνωσαν τον 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό μέσω Internet "Λυσίας 2006". Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δυνατότητα συμμετοχής στο ΛΥΣΙΑ  έχουν όλοι οι μαθητές της Ε΄και Στ΄Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις στη χρήση των υπολογιστών. Οι διαγωνιζόμενοι πληροφορούνται τους όρους από τον δικτυακό τόπο του ΛΥΣΙΑ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τα σχολεία τους.
Περισσότερες πληροφορίες: κα. Μαρία Αλβέρτη, Τηλέφωνο: 210-6186000, εσωτ. 523
e -mail: info_at_lysias.gr
(αντικαταστήστε το "at" με "@")
 

12.

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός (53ος Πανευρωπαϊκός) Γραπτών & ΚαλλιτεχνικώνΕργασιων της Ευρωπαικης Ημερας Σχολειων (Ε.Η.Σ) (134Kb) . Eγκύκλιος 7631/Γ2/23-1-06 Δ/νσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΕΠΘ)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών διοργάνωσε τον 25ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Γραπτών & Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων, με γενικό θέμα: «Το πνεύμα του συνεταιρίζεσθαι στα πλαίσια της πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής Ευρώπης».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης), Γυμνασίου, Ενιαίου Λυκείου και ΤΕΕ. Τα επιμέρους θέματα για κάθε βαθμίδα είναι διαφοροποιημένα. Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική. Oι Διευθυντές των σχολείων συγκροτούν τριμελή Επιτροπή, η οποία βαθμολογεί και επιλέγει τις καλύτερες γραπτές και καλλιτεχνικές εργασίες και κατόπιν τις υποβάλλει στα γραφεία της Ένωσης.
Η αποστολή των εργασιών ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών, 210- 3813229.
 
13. Διαγωνισμός για Πρωτοπόρους Δασκάλους
Σας ενημερώνουμε διεξήχθη ο δεύτερος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων (Innovative Teachers), ο οποίος διοργανώνεται από την Microsoft Ελλάς. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (μαθημάτων, εκπαιδευτικών εφαρμογών, κ.λπ.) που έχουν υλοποιηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ήδη αναπτύξει ή θα αναπτύξουν διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας λογισμικό της Microsoft. Σημειώνεται ότι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είχαν ήδη υποβληθεί και βρίσκονταν στην Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου, www.e-yliko.gr, επιτρέποταν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν: α) να συμπληρώσουν τη φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.microsoft.com/hellas/education/pil/innovativeTeachers.mspx
και β) να αποστείλουν μία περιγραφή της δραστηριότητάς τους στη διεύθυνση
mathisi_at_microsoft.com (αντικαταστήστε το "at" με "@").

Οι τρεις νικητές του διαγωνισμού συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων που διοργανώθηκε από τη Microsoft στην Εσθονία στις 11-12 Απριλίου 2006. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες, πρακτικές και ιδέες με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, καθώς και να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το διαγωνισμό ήταν η Τετάρτη, 15η Μαρτίου 2006.
 

14.

Σχολικός Διαγωνισμός Πράσινη Εβδομάδα 2006
Ο Σχολικός Διαγωνισμός Πράσινη Εβδομάδα 2006, διοργανώνεται από το European Schoolnet  για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον. Η Πράσινη Εβδομάδα 2006 επικεντρώθηκε στη βιοποικιλότητα. Το ετήσιο περιβαλλοντικό συνέδριο και η έκθεση διεξήχθησαν στις Βρυξέλες μεταξύ 30 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2006. Τμήμα του γεγονότος είναι ο ετήσιος Σχολικός Διαγωνισμός Πράσινη Εβδομάδα.

Οι νεότεροι μαθητές μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό με σχέδια και ζωγραφιές σχετικά με τη βιοποικιλότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές καλούνται να υποβάλλουν σε ομάδες μικρής διάρκειας ψηφιακά βίντεο πάνω στο ίδιο θέμα. Οι τρεις καλύτερες συμμετοχέςι κάθε κατηγορίας προσκλήθηκαν στις Βρυξέλλες για την τελετή απονομής βραβείων κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας. Μια συλλογή με τις καλύτερες συμμετοχές θα παρουσιαστεί στο συνέδριο.
Η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις συμμετοχής ήταν το Σάββατο, 25 Μαρτίου 2006. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν μόνο με την υποστήριξη κάποιου σχολείου.

Πληροφορίες: κ. Chris Coakley, e-mail: greenweek_at_eun.org
(αντικαταστήστε το "at" με "@").
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://greenweek2006.eun.org/

 
15. 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας-Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας  
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας 2006 για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Οι μαθητές που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας.
Οι δηλώσεις συμμετοχής στο Διαγωνισμό έγιναν στα κατά τόπους Λύκεια μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2006.
Πληροφορίες: ΠΕΒ, τηλ. 210-5224632 (6-8 μ.μ).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.pev.gr
 
16. Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα την Ασφάλιση και την Αποταμίευση 
Η 'Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό με στόχο την καλλιέργεια ασφαλιστικής και αποταμιευτικής συνείδησης στους μαθητές. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των Γυμνασίων και των Ενιαίων Λυκείων όλης της χώρας και εντάσσεται στις εκδηλώσεις της «Ημέρας της Ιδιωτικής Ασφάλισης» που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου.
Οι εργασίες υποβλήθηκαν μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2006.
Πληροφορίες: κ. Ελένη Μαστρογαμβράκη, τηλ 210-3334131
e-mail: pr_at_eaee.gr
(αντικαταστήστε το "at" με "@")
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

http://www.eaee.gr/web/index.php?sec=24&ctg=135


 
 

2005

1. Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα  "Ιδέα-Καινοτομία-Δημιουργικότητα-Ανταγωνιστικότητα"
Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκήρυξε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στα πλαίσια του έτους Ανταγωνιστικότητας 2005, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την άμιλλα και τη συνεργασία.
Το θέμα του διαγωνισμού είναι: "Ιδέα-Καινοτομία-Δημιουργικότητα-Ανταγωνιστικότητα".
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Β' τάξης Ενιαίου Λυκείου και της Β΄ τάξης του Α' Κύκλου ΤΕΕ. Τα βραβεία είναι εκπαιδευτικά ταξίδια και επισκέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα (π.χ. ΙΤΕ) και σε διακεκριμένες επιχειρήσεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής ήταν η Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005.
Πληροφορίες: Υπουργείο Ανάπτυξης, τηλ. 210-7458619, 210-7458604
e-mail:
mathitikos05_at_esaa.gr (αντικαταστήστε το "at" με "@")
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.esaa.gr/content.php?tid=94
 
2. Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα: "Οι Έλληνες Εβραίοι και η σημασία της Μνήμης του Ολοκαυτώματος"
H 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με το νόμο 3218 (ΦΕΚ Α/ 12/ 27-1-04). Με αφορμή το γεγονός αυτό το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα : «Οι Έλληνες Εβραίοι και η σημασία της Μνήμης του Ολοκαυτώματος».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου.
Η προθεσμία υποβολής των εργασιών στο σχολείο ήταν η Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005, και της τελικής υποβολής τους στο ΥΠΕΠΘ η 9 Δεκεμβρίου 2005.
Πληροφορίες: ΥΠΕΠΘ, Δ/νση Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης (
Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι 15122).
 
3. 18ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής 2005-6  
Η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ), σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου, το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά διοργάνωσαν τον 18ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής.
Η προθεσμία εγγραφής έληξε το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2005.
Πληροφορίες: ΕΠΥ (κ. Νίκου Κωνσταντινιά) τηλ. 210-3300999, 210-3301307
e-mail: epy_at_epy.gr, ή info_at_pdp.gr
(αντικαταστήστε το "at" με "@")
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://contest.csd.auth.gr/pdp/

 
4. Διαγωνισμός με θέμα: "Επιστημονικές και Τεχνολογικές Εργασίες" 
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)/ Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΕΙΧΗΜΥΘ), προκήρυξε κατά το σχολικό έτος 2005-2006 διαγωνισμό με θέμα : " Επιστημονικές και Τεχνολογικές Εργασίες". Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων.
Οι 3 καλύτερες εργασίες βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα.
Οι εργασίες αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή που απαρτίζονταν από το Διευθυντή, Ερευνητές και μέλη ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ καθώς και Συμβούλους της Δ/θμιας Εκπ/σης των περιφερειών στις οποίες απευθύνεται ο διαγωνισμός.
Κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών ήταν η καινοτομία του θέματος, ο τρόπος εφαρμογής της Επιστημονικής Μεθοδολογίας και η Πληρότητα ανάπτυξης και παρουσίασης του θέματος και της εργασίας.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής έληξε την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005.
Υποβολή φακέλου υποψηφιότητας έως 31 Μαρτίου 2006.
Πληροφορίες: ΙΤΕ, τηλ. 2610-965300 και 2610-965278.

e-mail: sxolikovraveio_at_iceht.forth.gr (αντικαταστήστε το "at" με "@")
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα
http://www.iceht.forth.gr/sxolikovraveio/sxolikovraveio.html
 
5.

Διαγωνισμός eTwinning
Ανακοινώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός eTwinning. Απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λήξη του διαγωνισμού στις 27 Νοεμβρίου 2005. Υποβολή έργων από το Σεπτέβριο 2005 και έπειτα. Ως βραβείο θα καλυφθούν τα έξοδα μιας επίσκεψης σε μία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:
http://www.etwinning.net/ww/en/pub/etwinning/news/articles/and_the_winners_are.htm
 

6.

Εβδομάδα Γη & Διάστημα
Η Εβδομάδα Γη και Διάστημα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διαστήματος. Εννέα μαθητές έχουν βραβευθεί για τα σχέδιά τους σχετικά με τη σημαία για τον Πλανήτη Γη, ως τμήμα της εναρκτήριας τελετής για την Εβδομάδα Γη και Διάστημα στις 11 Φεβρουαρίου 2005, στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο της σημαίας εμπεριείχε το "σύνθημα" της Εβδομάδας Γη και Διάστημα: Γιορτάζοντας τον Πλανήτη μας, ενώ πλησιάζει τα αστέρια. Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός για παιδιά ηλικίας από 5 ως 19 ετών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ο κύριος σκοπός ήταν να δείξει ότι οι Γήινες παρατηρήσεις και οι δραστηριότητες στο Διάστημα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Το εννιαήμερο γεγονός διεχήχθη στις 12-20 Φεβρουαρίου 2005 για να συμπέσει με την Τρίτη Διάσκεψη Κορυφής για τη Γήινη Παρατήρηση που έγινε στις Βρυξέλλες. Στο φετινό διαγωνισμό τα 5 από τα 9 βραβεία δόθηκαν σε έλληνες μαθητές. Στην ιστοσελίδα του Εικονικού Μουσείου παρουσιάζονται 61 προκριθέντα έργα και 5 βραβευμένα έργα με τα οποία συμμετείχαν Έλληνες μαθητές.

http://www.ypepth.gr/ktp/ktp_eun_earthspaceweek.htm

 

  

ΕπικοινωνίαΠαρατηρήσειςΌροι ΧρήσηςΣτατιστικάΠεριεχόμεναΣτελέχωση